Kabjasusside valimisest

Uurisin taaskord erinevaid mudeleid ja leidsin ühe liigituse, mis annab ehk hästi edasi eri tüüpi kabjasusside erinevusi. Nimelt saab neid tinglikult liigitada nn kõrgeteks ja madalateks vastavalt kabja ümber olevale osale.

Kõrged kabjasussid on tihedalt ümber kabja, ülemine serv piirdest kõrgemal ja katavad kogu kabja. Isegi kui need ei istu ideaalselt, siis tõmmatakse krõpsudega ümber kabja kinni ja ajavad asja enamasti kenasti ära. Need sobivad tavakasutusse, sest pikkadel distantsidel ja pideval suurel kiirusel on hõõrumise risk. Samas kui just sellist tüüpi sussiga on ideaalne istuvus, siis ei pruugi probleeme olla. Sellist tüüpi kabjasussid on väga levinud, need sobivad nii ratsutamiseks, koplisse kui ravi otstarbel. Kui on probleeme hõõrumisega, soovitatakse tavalised meeste sokid alla tõmmata :) Selleks müüakse ka spets kaitsmeid (pastern wraps). Siia gruppi kuuluvad Cavallo toodang, Equine Fusion sussid ja paljud Easyboot mudelid. 

Madalatel kabjasussidel lõpeb ümber kabja olev osa piirdest allpool. Kui servad on kabja sarvseinal, siis seal ei toimu ka hõõrumist (mis ei välista muidugi, et see mujal võib tekkida). Sellised sussid aga eeldavad palju täpsemat sobivust. Siia kuuluvad liimitavad kabjasussid ja mitteliimitavatest need, millele on lisatud ümber päka fikseeriv osa ja lõdvalt kinnitatav krõps ümber jala. Lisaks Scoot Boots, millel on avatud päkaosa. Selliste kasutamisel on oluline, et kabja kuju ja nurk oleksid samad, mis sussil. Muidu need lihtsalt ei istu ja neid ei anna ka ümber kabja kokku tõmmata. Tipptasemel rännakus (pikad distantsid kuni 160 km päevas) on ennast tõestanud Renegade sussid ja Easybootilt Glove mudel. Kusjuures kõige väiksem hõõrumisrisk ongi ilmselt Renegade'idega, sest nende tagumine osa liigub koos päkaga.

Millest alustada?
Esimese asjana soovitan ma hobuse kabjad ära mõõta. Seejuures tehke koos mõõdulindiga pilti, sest kabja pikkuse mõõtmine võib firmati tiba erineda. Järgmisena võtke paber ja pliiats, vaadake läbi kõikide firmade mõõdutabelid ning kirjutage välja, mis mudel ja suurus sobiks. See võib valikut kahandada päris palju. Siis alles saab otsustada, millise firma ja hinnaklassi papusid osta. Vahet pole millistest alustada, proovida tuleb nii kaua kuni leitakse sobivad. See on umbes nagu endale väga hästi istuvate jalanõude leidmine - tuleb jalga proovida ja joppamise asi, kas head saapad on esimeses või kümnendas poes :) Soovitan endiselt osta pigem kasutatult ja hea hinnaga (UK, Saksamaa, Soome vastavatest fb gruppidest). Ma ei näe ka ühtegi põhjust, miks selle proovimise pärast peaks kabjasusside variandist loobuma - sadulaid ja muid asju me proovime meeleheitlikult, siin tuleb lihtsalt ise see järelturg luua. 

No comments: