Hobune ja stress

On selge, et stressi taluva hobusega on lihtsam töötada. Selle jaoks peab hobune olema kogenud mitmeid stressiolukordi. Samas me ei taha, et meie hobune stressi all kannataks, kuna see mõjub halvasti vaimsele ja füüsilisele tervisele. Järelikult tuleb valida kuldne kesktee. Stressiolukord ei tohiks olla pikk ja kestev vaid ajutine ja lahendust pakkuv.
Hobuse jaoks on loomulik olla karjas suurel maa-alal, kus ta saab oma soovi järgi liikuda, süüa ja suhelda. Tallis puuris hoidmine on ebaloomulik ja see ei tohiks kellelegi uudisena tulla. Õpetage hobused üksi boksis olema aga ärge pange neid sinna elama.
Kui peame noort hobust niiviisi, et tal ei ole mingeid stressoreid, siis võib see talle endale kurjasti kätte maksta. Kui hakkame üks hetk temalt midagi nõudma, võib ta olla suures segaduses. Et saada lihtsamini käsitletav hobune, tuleks teda õpetada stressiga toime tulema läbi erinevate olukordade.
Ka looduses karjas on hobustel stressorid ja see on normaalne elu osa. Näiteks on talvel söögiga kitsas, loomad kaotavad kaalu ja võivad olla isegi kergelt näljas. Aastarütm on lihtsalt selline. Ja see põhjustab stressi. Sellega muidugi ei saa põhjendada kodustatud hobuste näljas hoidmist, sest tihti me ei suuda pakkuda asendustegevusi ja lahendusi. Ja see on palju suurem stress. Looduses hakkab hobune vaeva nägema toidu saamiseks, ta rändab ringi, kaevab lume alt kulu välja, sööb oksi ja kuivanud lehti. Boksis või talvekoplis see hobune lihtsalt seisab ja ei saa oma stressi kuhugi maandada (või siiski - stereotüüpsesse käitumisse, paljud niisama manduvad või avalduvad käitumishäired mujal). Teine näide on see, et looduslikus karjas aetakse noored hobused karjast minema. See on neile stress. Samas on olemas ka lahendus - noored täkud moodustavad poissmeestekarjad ja edasi on neil võimalik moodustada oma kari noorte märadega. Loodus toimib niiviisi. Aga kui nüüd meie kenas koplis kedagi tõrjutakse, siis tal ei ole kuskile minna, sest aed on ees. Täkk ei saa endale karja. Ja sellised hobused võivad olla suures stressis, sest neil puudub igasugune väljavaade lahendusele. See stress on pidev, see ei ole õpetlik.

/Kui sõidad rongiga ja tuleb mingi idee ning üritad selle telefonis kirja panna/

No comments: