Kes on see, kes näeb mind ennast läbi?

"Identiteet, mis tundub olevat kindel ja püsiv, on tegelikult lihtsalt mingi kogum mingeid eelistusi ja arvamusi iseenda kohta. Niipea kui mingi suurem asi seda minapilti kõigutab, siis suur tükk identiteeti kaob ära. Elus tuleb järjest ette sündmusi, mis ohustavad seda. Inimene proovib sellises olukorras meeleheitlikult kinni lappida selle minastruktuuri ja selle sama lonkava minaga kuidagi loo lõpuni mängida."

"Mõttejuurika kaudu oleme kõik ühenduses. Juur on meil üks ja sama aga see pinnapealne virvendus on erinev. Aga me oleme niivõrd sisse võetud sellest pinnapealsest erinevusest - meie erakordsed mõtted jne. Minnes tagasi juure juurde, tuleb välja, et inimene on lihtsalt üks mõte elu enese keskel. Elu mõtleb mind mingisugusel kujul. Meile tundub, et kui meilt see erakordsus ära võetakse, siis meist ei jäägi justkui midagi järele. Siis me oleme justkui tühi koht. Aga miks ei võiks olla tühi koht? Millega on seotud see hirm, et ma pean olema erakordne?"

"Kes ma olen? Näiliselt naiivne küsimus... Selline, mida kõik julgevad lapsepõlves küsida endalt. Ja siis mingil hetkel me mätsime selle kinni, sest et me võtame selle ühiskondliku mina omaks ja hakkame elama enda pilti."

"Olla oma tegemistes koguaeg kohal on tegelikult tohutult raske."

"Sa oled see, kes sa oled, midagi sellest väljaspool ei ole olemas. Need on kõik mingisugused illusioonid ja konstruktsioonid, mida me enda jaoks ehitame."

"Kes palju ihkab, raiskab palju. Kes palju kogub, kaotab palju."

"Pole suuremat häda kui see, kui ei tea millal on küll. Pole suuremat kurja kui see, kui saad, mida soovid."

https://vikerraadio.err.ee/802902/ooulikool-alari-allik-elada-elu-ennast
https://vikerraadio.err.ee/811702/ooulikool-japanoloog-alari-allik-mugav-elu-ja-ebamugavad-otsused

No comments: