Eesti Hobuse Kaitse Ühing

Ütlen kohe, et minu soov on leida seniavastamata eesti hobuse huvilisi. Keda ei huvita aretusseltside seltsielu, kasvatajate kraaklemised ja kes ei taha pooli valida. Eesti hobune on midagi enamat kui 145 cm lasteponi. Tema aretus on midagi enamat kui seltsi lehel olevad sugutäkud. Tema väärtused on suuremad kui koht ponikarika edetabelis või liikumise hinne ülevaatusel.

Otsin puhtatõulisi eesti hobuse huvilisi. Kas oled mõelnud, kust see hobune pärit on? Kes ja miks teda kasvatanud? Millised erinevused on täkuliinidel? Millised on eriti haruldase põlvnemisega hobused? Kuidas elavad eesti hobused suurtes karjades? Millised on nende hobuste nn varjatud omadused? Kas nad on koguaeg sellised olnud? Kuidas tagada geneetiline mitmekesisus? Pole kellegagi eesti hobuse põlvnemisi arutada?

Eesti Hobuse Kaitse Ühingu (EHKÜ) põhieesmärk on tagada eesti tõugu hobuse püsimine, tema genofondi säilitamine ja selle tõu teadvustamine ja väärtustamine.

EHKÜ otseselt ei tegele aretustegevusega ja teeb ühtviisi koostööd mõlema eesti hobuse tõuraamatut pidava seltsiga (Eesti Hobusekasvatajate Selts ja Eesti Tõugu Hobuse Kasvatajate ja Aretajate Selts), kes teadupärast omavahel nii suurtes sõprussidemetes pole.

EHKÜ vaatleb eesti hobuseid ühtse populatsioonina. Kodulehel www.esthorse.ee on suguliselt kasutatavate täkkude nimekiri, kuhu kuuluvad nii mõlema aretusseltsi poolt tunnustatud sugutäkud kui ka ilma tunnustuseta täkud.

Mitmekesine geneetika säilib, kui me ei väärtusta vaid neid hobuseid, kes hästi hüppavad. Mida rohkem keskenduda üksikute omaduste tagaajamisele, seda kitsamaks muutub genofond. Meil on vaja ka spordi mõttes andetuid hobuseid, teraapialoomi, künnivaos end koduselt tundvaid, rehe all ellu jäävaid, turiste tassivaid ja miks ei võiks eesti hobused olla muuhulgas maailma parimaid maastikuhooldajad. Selleks tuleb säilitada kõiki olemasolevaid liine ja perekondi, kuid mitte ainult. Põlvnemiste põhjalikum analüüs, hobuste ja nende omaduste tundmaõppimine, hobuste jälgimine ja kasvatamine loomuomases keskkonnas, ellujäämisoskused keerulistes oludes jne.

Ühesõnaga, keda see tekst kõnetas, on oodatud ühendust võtma.


4 comments:

Anonymous said...

Liituda võivad ka need, kellel eesti hobust ei ole?

Triin said...

Loomulikult!

Anonymous said...

Lihtsalt huvi pärast, aga mida liikmetelt oodatakse lisaks liikmemaksu tasumisele? Ma olen kõigega nõus, eriti mis puudutab seda, et eesti hobune on enamat kui ponimõõdus lastehobune, kes nopib ponikarikalt kohti. Aga kui ma nüüd tulen seniavastamata eesti hobuse huvilisena, siis milleks peaks valmis olema? :)

Triin said...

Tegemist on vabatahtlike huviliste ühendusega ja meil on nii aktiivsemaid kui passiivsemaid liikmeid. Me kedagi piitsaga taga ei aja ja vägisi kohustusi ei jaga :) Igaüks panustab nii palju, kui tal on võimalik. Soovime, et käidaks kohal iga-aastasel üldkoosolekul. Oleme tänulikud nii ideede, kaasa rääkimise, niisama toetuse kui ka põhjalikuma projektides osalemise eest.

Kui on mõte liituda, siis praegu on väga õige aeg. Nimelt toimub meil selle kuu lõpus üldkoosolek, kus saab hea ülevaate meie inimestest ja tegemistest. Lisaks oleme kutsunud külalislektori meid harima. Täpsem info juba privaatselt.

Ma ise olen liige olnud alates 2009. Alguses käisin niisama üritustel kuulamas (väga põnev oli), vahepeal olin passiivne ja nüüd võtsin huviga asja kätte.