vaikne kohanemine

Hobusekene sai siis Tartu lähistele toodud nagu lubatud. Stressas selle transa peale korralikult, ei tahtnud peale minna jne. Uues kohas sai kindlasti ehmatuse, et kuhu ja mis hobuste juurde ta nüüd sattunud on :D Aga praeguseks on asi päris ilus. Võiks öelda, et ta on lausa hobusele ideaalsetes tingimustest. Karjamaa on megasuur ja kogu mahus hobustele avatud. Saavad.. või õigemini peavad käima palju ringi, sest talliuksest heinapallini võib olla ca pool kilomeetrit. Lisaks käivad näksivad värsket igal pool nii et vahel on raskusi isegi hobuse leidmisega :) Seega treenib hobune ennast märkamatult poole paremasse vormi kui boksis-mudaaugus istuvad hobused. Paraku tulenevalt hobuseomanikest tulevad nad nüüd ööseks sisse, niiet natuke peavad ka paigal seisma ja distsipliini treenima. Õnneks on see aeg viidud miinimumini ja sisse tulevad päris õhtul kottpimedas.

Treeningud on möödunud vaikselt ja algusest peale. Et hobune saaks kõigi uute asjadega omas tempos harjuda. Hetkel tegeleme maatööga aga ta on nii tubli, et varsti tuleb ilmselt sadulasse ronida :) Kui alguses oli närviline üksi tallis või maneežis, siis nüüd võtab asja juba rahulikult. Alguses ta ei julgenud isegi talliuksest sisse tulla, kartis vist et viiakse koos talliga uuele sõidule..

Kui kedagi huvitab, mida me maatööna teeme, siis sinna alla kuuluvad näiteks elementaarne käe kõrval käimine ja traavimine (mõlemal pool), peatumine, surve eest astumine, kunas inimesele kohe järgneda ja kunas inimene liigub ümber seisva hobuse, kordel häälkäsklused sh peatus distantsilt, puki kõrvale parkimine ja seal seismine, igasuguste asjadega tutvumine sh automaatne maneežiuks, lattide ületamine, varustusega harjumine ja kindlasti veel midagi, mis meelde ei tulnud. Kuna need on kõik täiesti elementaarsed asjad, mida hobune peaks oskama enne ratsaniku selga ronimist, siis ma isegi ei tea, miks ma pidasin vajalikuks need kirja panna. Muidugi peab hobune olema lõdvestunud ja tähelepanelik nende harjutuste ajal, muidu ei ole treening efektiivne. Ka sellest osast peaksid kõik hobuseinimesed ilma täiendavate seletusteta aru saama :D Niiet ei ole siin hobuse treenimises miskit keerulist, kõik talli ja hobustega tegelema! Kainet mõistust ärge ainult unustage :)


No comments: